Magyar Raspberry Pi

Magyar Raspberry Pi

Történelmi áttekintés

2017. december 14. - Molnár Bence

Verziók rövid áttekintése megjelenésük sorrendjében

  • Raspberry Pi Beta Board

Több éves előkészítő munka eredményeként 2011 decemberében ez volt az első legyártott sorozat, amely mindössze 100 példányban készült az Egyesült Királyságban és elsősorban tesztelési célokat szolgált.

Raspberry_Pi_beta_board

  • Raspberry Pi Model B 256MB RAM

2012. február 29-én jelentették be az első, nagyközönségnek is készült verzió forgalmazásának kezdetét. Ezek a darabok Kínában készültek és az első szállítmány már 10.000 darab volt. Érdekesség, hogy a Nokia/QT Development csoport 400db készüléket adományozott fejlesztők részére ebből a szériából! A gyártás alkatrész problémák miatt késett, majd a teljes mennyiséget pillanatok alatt szétkapkodták. 

 

  • Raspberry Pi Model B Rev 2.0 512MB RAM

Az első világszerte több milliós példányszámban értékesített modell. A kezdeti nehézségeken túllendülni akaró Raspberry Pi alapítvány 2012 márciusában megállapodott két globális hálózattal rendelkező angol disztribútorral, a Premier Farnell és RS Components személyében,  akik átvették a gyártás és a nemzetközi forgalmazás terheit.

Raspberry Pi Model B Rev 2.0

Ennek köszönhetően több helyre, köztük 2012 szeptembertől a Dél-Walesi Sony üzembe helyezték át a gyártást. Itt már az új, dupla mennyiségű, 512MB memóriával rendelkező verziókat kezdték beültetni. Időközben ugyan volt némi szállítás, de mivel több hónapon keresztül vettek fel előrendeléseket, így az igények messze meghaladták a 2012 október végén illetve november elején piacra dobott mennyiségeket. Több hónapba telt, mire a gyártás utolérte magát. A Raspberry Pi Model B Rev 2.0 512MB RAM alaplapok helyét 2014 nyarán átvette a B+ verzió.

Raspberry Pi Model A 256MB RAM

Raspberry Pi model A 256MB RAM

2013 februártól piacra dobott termék. Csekély fogyasztása és alacsonyabb ára miatt láttak benne nagy fantáziát, de a vevői igények nem igazolták vissza a tervezők reményeit.

 

  • Raspberry Pi Compute Module és IO Board

    Raspberry Pi IO Board balra és Compute Module jobbra
  • 2014 április 7-től egy üzleti és ipari felhasználóknak beágyazott alkalmazásokhoz szánt verzió. Tulajdonképpen két, a fejlesztés folyamán összekapcsolódó termék. A DDR2 SODIMM csatlakozóval ellátott Compute Module a BCM2835-ös processzoron és az 512MB RAM-on felül tartalmaz 4GB eMMC flash memóriát, ami az SD kártyát váltja ki. Az IO Board egy külön panel, amihez a SODIMM csatlakozó segítségével kapcsolódhat a modul és a fejlesztés fázisában tartalmazza a szükséges perifériák csatlakozóit. Az IO Board borsos ára meggátolta tömeges elterjedését. 

    • Raspberry Pi 1 model B+ 512MB RAM

      Raspberry Pi B+2014 július 14: a közel két éve piacon lévő verziók átestek egy ráncfelvarráson. Az eredményt egy “+” jel különbözteti meg az elődöktől. A B+ verzió változatlan processzor architektúrával és memóriával kis csalódás volt megjelenésekor. Elsősorban a panel csatlakozóinak átrendezése történt meg a több GPIO és USB port, na meg a szabványosítani kívánt csatlakozási rendszer (HAT) érdekében. Újdonságként jött még a micro SD foglalat és a takarékosabb tápellátás is. Érdekesség, hogy a képen látható különböző színű verziók célja a piacvédelem volt. A kínai és környező piacokra szánt verziók nem kerülhetnek be Európába és Amerikába, így nem generálhatnak árversenyt. Jól látható, hogy a piros verzióról hiányzik az FCC és CE megfelelőségi jelölés (a GPIO alatt, középen). A termék megnevezésben található “1”-es számot csak utólag, a 3-as verzió megjelenését követően kezdte az alapítvány bevezetni.

      Raspberry Pi 2 Model B 1GB RAM

    • 2015 február 2: egy igazi nagy durranás a Raspberry Pi verziók történetében, a Raspberry Pi 2 Model B 1GB RAM verzió, köszönhetően az új quad-core ARM Cortex-A7 CPU-nak és az 1GB memóriának

    • Hihetetlenül jól indított, az első hónapban 1 millió példányt adtak el belőle, köszönhetően talán többek közt a beígért Windows 10 támogatásnak is. Összehasonlításképpen, a megelőző közel két és fél év alatt összesen fogyott 4 millió darab a különböző verziókból. 
      • Raspberry Pi ZeroRaspberry Pi 2 Model B

      2015 november egy újabb őrület kezdete a Pi Zero-val, amiben ismét a Pi 1-es processzora ketyeg, de már 1.2GHz-en és szerény 512MB memória társaságában. A csatlakozók jó részét elhagyták vagy kisebbre cserélték és ettől jócskán csökkenhettek a méretek. Az  5,- USD áron meghirdetett lapka óriási marketing fogás. Ezért a pénzért mindenki hozzá akar jutni, de csak keveseknek sikerül, mivel erősen korlátozzák az eladásokat. Feltehetően azért, mert az előállítása többe kerül, mint az eladási ára. :-)

      • Raspberry Pi 3 Model B 1GB RAM

      2016 február 29-én, 1 évvel a Pi 2-est követően, alaplapra integrált wifi és bluetooth áramkörrel és nagyobb teljesítményű, 64 bites 1.2GHz-es ARM Cortex-A53 (ARMv8) processzorral került piacra a Raspberry Pi 3 model B, és segítségével megdőlt minden eddigi eladási rekord a PC-k piacán.

      • Raspberry Pi Compute Module 3 Model B 1GB RAM

      2017 január 16 az új, Pi 3-as architektúrára épülő ipari Compute Module-ok a CM3, CM3 Lite, és fejlesztő környezetük a CMIO3 megjelenésének időpontja.

      • Raspberry Pi Zero W

      2017 február 28 – Pi Zero W azaz a 2015 novemberi Pi Zero wireless verziója. A Pi 3-nál alkalmazott Cypress gyártmányú chippel szerelve ugyan már 10,- USD lett az ára, de ennek köszönhetően 802.11n wifi vagy bluetooth 4.0 kapcsolatra kész.

      Forrás:https://malnapc.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarraspberry.blog.hu/api/trackback/id/tr9413499909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása